Od koupě receptury na Kofolu letos uběhlo 20 let. Na nohy ji postavila rodina Samarasů

Letos uplynulo 20 let od chvíle, kdy rodina Samarasových získala recepturu na Kofolu. Jejich tehdejší společnost Santa Nápoje tak v roce 2002 stála u znovuzrození jedné z nejoblíbenějších českých značek. Od té doby přichází Kofola každoročně s inovativními kampaněmi. K Vánocům už neodmyslitelně patří její ikonické prasátko a hláška „Já nemusím, já už ho vidím“. Té se dočkáme i letos a spolu s prasátkem se v trhu objeví limitovaná edice Kofoly s příchutí lineckého cukroví a vanilkových rohlíčků.

Historie jedné z nejoblíbenějších českých značek se začala psát před více než šedesáti lety. Po období velké slávy zažila domácí Kofola studená porevoluční léta. Až s novým miléniem došlo k jejímu znovuzrození. V roce 2002 koupila registrovanou ochrannou známku a originální recepturu Kofoly od opavské farmaceutické firmy Galena rodinná společnost Santa Nápoje, která tento tradiční československý nápoj už tři roky vyráběla v licenci. Šlo o jednu z největších transakcí v oblasti duševního vlastnictví v České republice v té době. „Toužili jsme po vlajkové lodi mezi našimi značkami. A když jsme začali více komunikovat se společností Galena, která vyráběla KOFO sirup v Opavě, došlo nám, že to pravé stříbro máme za bukem. Na konci devadesátých let byla Kofola sice vyhaslou hvězdou, ale my věřili, že v novém miléniu zazáří,“ vzpomíná Jannis Samaras, dnes generální ředitel Skupiny Kofola.

Sázka na Kofolu se vyplatila. Přestože o recepturu měla zájem i Coca-Cola, když se nový vlastník firmy Galena, americká společnost IVAX, rozhodl svoji divizi s nápoji odprodat, Samarasové byli první, za kým její zástupci šli. „Byl to asi nejrychlejší obchod, který jsem kdy zažil. Kofolu jsme získali během několika málo minut za 215 milionů korun. Nejtěžší na tom celém bylo sehnat banku, která by nám pomohla s financováním. Nicméně intuice mi říkala, že Kofola má potenciál,“ usmívá se Jannis Samaras.

Hned v roce 2002 se v souvislosti s touto významnou akvizicí společnost Santa Nápoje přejmenovala na Kofolu a pustila se do další práce. Postupně investovala do dalších tradičních značek jako Vinea, Top Topic nebo Chito. Vedle sirupů Jupí začala prodávat dětské nápoje Jupík a přišla na trh s pramenitou vodou Rajec. Dnes do Skupiny Kofola patří i síť Freshbarů a Salaterií UGO nebo zpracovatel bylinek a výrobce čajů Leros.

Kofola se svou originální bylinkovo-ovocnou recepturou začala zažívat v rukou Samarasů novou éru. Už v roce 2002 vznikla první kampaň se sloganem „Když ji miluješ, není co řešit“. Téma lásky se Kofole stalo vlastní a patří k ní neodmyslitelně dodnes. Mezi oblíbené reklamy, které za těch 20 let vznikly, patří provokativní Restaurace, letní Nudapláž nebo třeba originální Alofok.

Rodinné společnosti Samarasů se podařilo z prodeje čepovaných kolových nápojů udělat fenomén. Na trhu se začaly objevovat napodobeniny Kofoly. „Plagiátorství je třeba považovat za nechtěný důkaz úspěchu značky. Proti prodeji nápojů neoprávněně označovaných jako Kofola začala firma bojovat. V letech 2009–2010 na to zareagovala mimo jiné i originálně pojatou kampaní Pozor na Kofotiny,“ vzpomíná Eugen Záthurecký, advokát, který stál za značkou prakticky od koupě ochranné známky a strážil její dobré jméno i v dalších letech.

K výročí 50 let existence Kofoly vznikl pak výrazný retro příběh Láska není žádná věda o výrobě lásky v laboratorních podmínkách a objevení receptu na Kofolu. Velmi populární byla i série videí se psem Ftefanem nebo modernější jarní láskyplné příběhy s májovou tématikou.

Nejoblíbenější reklamou Kofoly ale zůstává ta vánoční, ve které se otec s holčičkou vydávají do lesa pro stromeček, kde je místo zlatého prasátka překvapí opravdový divočák. Kofolí prasátko bojovalo o diváckou přízeň svými „zuby zahnutými nahoru“ už v roce 2003. Za jejím vznikem stojí kreativní mág Robert Peňažka. „Jsme rádi, že Robert se stal tak trochu součástí světa Kofoly. Každou minutu, kterou jsme strávili v jeho přítomnosti, nás učil. A těší nás, že těch společných minut bylo tolik,“ říká Pavol Chalupka, marketingový ředitel Kofoly ČeskoSlovensko.

Na dobře známý vánoční příběh každoročně navazují závěry spotu, ve kterých se odhalují limitované edice Kofoly. Nejinak tomu bude i letos, kdy se prasátko objeví v originálním papírovém světě a představí limitovanou edici dvoulitrové Kofoly s příchutí lineckého cukroví. Kromě ní se v řetězci Albert objeví i Kofola s originální chutí vanilkových rohlíčků.

Skupina Kofola je jeden z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů s jedenácti výrobními závody na pěti evropských trzích.  Zaměstnává téměř 2 000 lidí.

Do produktového portfolia Skupiny v ČeskoSlovensku patří tradiční kolový nápoj s originální recepturou Kofola, pramenitá voda Rajec, minerální voda Kláštorná Kalcia, řada sirupů Jupí, hroznový nápoj Vinea, dětské nápoje Jupík, energetický nápoj Semtex a další tradiční československé značky Chito, Top Topic a Citro Cola. V licenci vyrábí a distribuuje Royal Crown Colu a Oranginu. V únoru roku 2013 se Kofola stala výhradním distributorem značky Evian pro Českou a Slovenskou republiku a v říjnu 2013 oficiálním distributorem tradiční minerální vody z léčivého zdroje Vincentka pro český maloobchod a gastronomii. Od začátku roku 2015 Kofola exkluzivně distribuuje v České republice a na Slovensku produkty společnosti Rauch. Nejnovějšími přírůstky do nápojového portfolia v ČeskoSlovensku jsou řemeslné cidery F.H.Prager a tradiční české minerální vody Ondrášovka a Korunní.

Do Skupiny Kofola patří i síť UGO, která provozuje Freshbary a Salaterie, dále pak LEROS, tradiční český výrobce směsí z léčivých rostlin. V roce 2017 Kofola koupila polského výrobce ovocných a bylinných produktů Premium Rosa. Poslední akvizicí tohoto voňavého pilíře Skupiny Kofola je společnost Espresso, která už přes dvacet let přináší na český trh nejen špičkovou kávu Café Reserva, ale i prémiové cejlonské čaje Dilmah.

V roce 2015 se členem Skupiny stala slovinská společnost RADENSKA. Portfolio tradičních značek minerálních vod Radenska, ovocných nápojů Ora a Oaza bylo od roku 2016 doplněno o oblíbené chorvatské značky nápojů Nara a Inka. Společnost RADENSKA je výrobcem a distributorem nápojů Pepsi, Mirinda a 7Up pro slovinský, a od 2016 i chorvatský trh. V roce 2016 Skupina Kofola koupila chorvatského výrobce minerálních vod Studenac.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *