Loňský rok byl náročný, přesto litovelský sládek připravuje další novinky
Loňský rok patřil k těm nejkomplikovanějším ve více než 126leté historii Pivovaru Litovel. Více než polovinu jeho výstavu totiž tvoří sudové pivo do restaurací a pivnic, jejichž provoz je skoro celý rok výrazně omezený. Pivovar se proto loni soustředil na maloobchodní prodej, našel však i cestu, jak si jeho zákazníci mohou u sebe doma vychutnat čepované.
Stejně jako všechny tuzemské pivovary, tak i prodeje Pivovaru Litovel velmi významným způsobem negativně ovlivnila pandemie koronaviru. „Celkové prodeje pochopitelně meziročně znatelně poklesly, na menší pivovary, jako je například ten náš, dopadla protiepidemická opatření možná ještě citelněji. A to proto, že více než polovinu výstavu našeho piva tvoří sudové pivo do restaurací a pivnic, které byly a stále ještě jsou z preventivních důvodů dlouhodobě uzavřeny,“ vysvětluje Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru Litovel.
Protože konzumenti neměli možnost přijít na čepované pivo do svých oblíbených hospod a restaurací, změnilo se loni i jejich nákupní chování. Litovelští na to zareagovali a podařilo se jim zlepšit dostupnost a rozšířit sortiment svého piva v maloobchodní síti. „V obchodech se dařilo pivům Moravan nebo Černý Citron nealko, která jsou nově zalistovaná v některých řetězcích, například v Kauflandu a Lidlu. Také jsme rozšířili nabídku našich piv přes e-shopy, mimo jiné Rohlík.cz. I díky tomu jsme meziročně prodali o 4 % více piva v lahvích a plechovkách,“ říká Lumír Hyneček.
Pivovar také nově přes maloobchodní síť nabízel svým konzumentům pivní speciály litovelského sládka v pětilitrových soudcích, aby si je mohli doma vychutnat čepované. „V předvánočním období si navíc tyto soudky mohli objednávat elektronicky nebo telefonicky a my jsme jim je v rámci našeho regionu přivezli až k nim domů,“ popisuje ředitel pivovaru.
Plánovat letošní rok je pro litovelské pivovarníky náročné. „Pokud to situace dovolí, rádi bychom jako každý rok vařili pivní speciály podle našeho Kalendáře pivních speciálů litovelského sládka. Samozřejmě to závisí na dalších omezeních v souvislosti s covid-19. Ty rozhodnou, zda budeme moci vařit speciály na čep pro naše hospody a restaurace, nebo jestli provozovny zůstanou uzavřené,“ komentuje Lumír Hyneček a prozrazuje: „Naši pivovarníci v čele se sládkem Petrem Kosteleckým také loni nejprve v našem minipivovaru a poté i ve varně ladili novinku. Chystáme se totiž letos rozšířit náš segment ochucených piv.“ Kromě toho plánují v Litovli i speciální multipacky v maloobchodě. Například na oslavu svatého Václava, patrona českého pivovarnictví, uvaří třikrát chmelené nefiltrované pivo Litovel Václav.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!