Sezóna jarní zeleniny je tady. Nakupujte přímo u farmářů, jde to i bez trhů

Znamení toho, že je zima už dávno za námi, je kromě sluníčka také první zelenina a bylinky. Přestože hlavní sezóna začíná až v červnu, první nabídka čerstvých produktů se začíná objevovat už od poloviny dubna. Lokální producenti nabídnou kvalitní potraviny přímo z farmy, pro které si můžete dojet osobně nebo si je objednat pomocí bedýnkových systémů či e-shopů. Nakoupíte tak kvalitní, lokální potraviny, které vypěstovali zemědělci v souladu s přírodou a podpoříte místní ekonomiku.

Jestliže už netrpělivě vyhlížíte první čerstvou zeleninu, můžete se začít radovat. Duben se svou nabídkou ředkviček, salátů a špenátů zanedlouho vystřídá květen, který je právoplatně nazývaný měsícem čerstvé zeleniny. Po době, kdy jsme čerpali z uskladněných zásob, přichází konečně očekávaný a čím dál více oblíbený chřest, kedlubny, květák, mrkev a rozličné druhy salátů. Za čerstvou zeleninou doporučujeme vyrazit na některou z nejbližších eko farem, které nabízí i výběr z hodnotných mléčných a masných výrobků.

Pro kvalitní zeleninu za hospodářem

Nákup biopotravin pocházejících z místních farem je důležitou ekonomickou i ekologickou volbou. Kupovat od lokálních eko zemědělců nemá jen přidanou hodnotu v podobě kvality a následné chuti potravin, nýbrž tak pomůžete i regionální ekonomice a přírodě. Biopotraviny od místních pěstitelů nemusí být složitě přepravovány na velké vzdálenosti, a navíc jejich pěstování podléhá přísným pravidlům, které se snaží zachovat půdní bohatství i pro příští generace.

Náš tip: Pro jarní bio zeleninu vyrazte třeba do Zahrady Černíkovice u Rychnova nad Kněžnou. Pokud však nemáte cestu kolem, objednat si ji můžete jednoduše pomocí bedýnek.

Proč bio?

Kvalita, vysoký obsah minerálů i živin a v neposlední řadě také chuť. Produkty vypěstované v režimu ekologického zemědělství podléhají přísným legislativním pravidlům, která zakazují používání pesticidů i průmyslových hnojiv. Půdní úrodnost a kyprost pak biofarmáři udržují pomocí hnoje, kompostu a pestrým osevním postupem (tedy pestrým střídáním plodin), které částečně pomáhá i jako, prevence před chorobami a škůdci. Nejen proces pěstování, ale také uskladnění probíhá pod dohledem kontrolních organizací, které farmy každoročně navštěvují. Jedná se o organizace KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont.

Nejbližší ekofarmy

Seznam nejbližších míst, kde lze čerstvou zeleninu nakoupit, poskytnou interaktivní mapy na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio.cz. Díky filtrování si zvolíte ty výrobky, o které máte zájem. Zobrazit tak lze třeba pouze zeleninu a ovoce, mléčné výrobky, ale třeba i domácí pivo. Nechybí ani krátký popis s dalšími údaji, jako je adresa či kontakt. Řada ekofarem dnes nabízí kromě webových stránek i facebook či instagram, můžete se tedy často podívat, jak farma vypadá a co vlastně nabízí. Uvidíte, že na mapách najdete opravdu velký seznam míst, kam můžete zavítat. Farmy v rámci prodeje často umožňují také osobní prohlídky, takže například na kozí nebo ovčí farmu, kde se to mláďaty na jaře jen hemží, můžete vyrazit i s dětmi.

Nemáte-li na návštěvu farmy čas, můžete využít e-shopy nebo tzv. bedýnkové systémy. Spousta hospodářů nabízí své bio výrobky i na farmářských trzích, kde by se měl prodejce vždy prokázat certifikátem uděleným jednou z kontrolních organizací. Bio výrobky případně seženete také v supermarketech. Ty musí být označeny logem biolistu nebo biozebry. Jedině tato dvě loga zaručí, že se jedná o bio kvalitu!

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se užívá k označování biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *