PODZIMNÍ NÁLADY Z TAIWANU
Nostalgický, meditativní a převážně deštivý podzim pokročil. Listí se probarvilo do plné škály svých pestrobarevných tónů, tak jako se nashromáždila pastelová mozaika nálevů naší letošní nabídky. Čajovníkový list-opad a takřka všechny sklizně roztodivného roku jsou už pod pražskou střechou.
Alishan wulong (Polozelený čaj z pohoří Ali) – v jižní části středního Taiwanu se tyčí ve své mohutnosti a svěží zelené kráse druhé nejvyšší pohoří tohoto subtropického ostrova. Mezi pralesem, prudkými skalisky a betelovými palmami skví se rozsáhlé plantáže, na nichž se obhospodařují keříky kultivaru Jin xuan, které jsou tak vyhlášené svými mléčnými tóny v chuti. A právě z tohoto typu keře pocházejí často ty nejsladší a nejaromatičtější Alishany. Oblé, plné, až kokosovité nádechy přírodních Alishanů jsou po Jihovýchodní Ásii tak populární, že se v některých výrobnách na Taiwanu i v Číně napodobují mísením levnějšího listoví s chemickým ochucovadlem. Produkt se pak, bohužel, velmi úspěšně prodává po mnoha zemích světa jako Nai xiang wulong (Polozelený čaj Mléčná vůně). Nutno varovat, že používaná aromata mohou být i zdraví škodlivá. Proto se rozhodně držme alishanských originálů. Letošní Alishan oxidovaný asi na 25% a jemně pečený skvěle ladí s čerstvým ovocem, či vánočním cukrovím.
Lalashan wulong (Polozelený čaj z pohoří Lala) – jižně od taiwanské metropole Tai pei nedaleko města Nei wan v oblasti Hsin chu se ve vysokých kopcích okolo 1900 m.n.m. opečovávají keříky kultivaru Qing xin oolong k výrobě poměrně málo známého výrazněji oxidovaného a šetrně do tmava pečeného pokladu. Tato krajina je turistickým rájem pro milovníky pralesní vegetace, strmých soutěsek a staletých památných stromů.
Vzhledem k tomu, že se toto pohoří nachází severněji a je nižší, než věhlasný taiwanský Alishan a Lishan, rostou zde keříky pomaleji a sklízí se zde později. Kvalita a energie listoví je však díky neuspěchanosti o to harmoničtější. Lalashan je typický svou jasnou oranžovo červenou barvou nálevu, medovo broskvovou vůní a hladkou plnou a hlubokou chutí skýtající bezpočet libých odhalení. K popíjení dokonalý ve dnech sychravého podzimu, když teplo na duši i těle si žádáme.
Dong fang mei ren, alias Oriental Beauty (Kráska Východu) – jeden z nejluxusnějších taiwanských čajů vůbec pochází z vesnic oblasti Emei na severozápadě ostrova. Oxidovaný asi na 65% a velmi opatrně výrazně pečený. Jeho vzácná šťavnatá vůně a chuť vděčí za svou intenzitu napadení drobným hmyzem – pidikřískem (Jacobiasca Formosana) – anglicky leafhopper.
Kráska Východu se i Taiwancům v jejich domovině často špatně shání, pravděpodobnost, že se urodí a sklidí prvotřídní lístky a k tomu, že dorazí žádaný hmyz, není příliš vysoká, čaje tak nebývá nikdy mnoho. To má samozřejmě vliv i na cenu. Na trhu se objevují i falešné napodobeniny tohoto kultovního čaje a to i z různých zemí – Číny, Vietnamu, Thajska. Tyto bývají vyrobeny bez účasti pidikřísků.
Dong fang mei ren bing cha aged 2013 (Kráska Východu lisovaná do tvaru koláčku) – naprostá rarita mezi polozelenými čaji vyrobená v roce 2013. Exklusivní lístky se lisují tak, aby nedocházelo k jejich zbytečnému poškození. Takto zpracovaný materiál se hodí k okamžitému prodeji, nebo k letitému zrání na způsob čínských Puerhů. Lisované čaje jsou častou výhodnou dlouhodobou investicí jak pro chuťové prožitky, tak pro finanční zisk. Veškeré Krásky Východu se báječně hodí k výraznějším sladkostem, ale také k párování s ušlechtilými koňaky, rumy a sladkými červenými víny včetně Portského.
Tyto dnes zmiňované částečně oxidované čaje jsou velmi vhodné k odpočinku, významným událostem i jako dárek pro znalce. Ideální pro přípravu v taiwanské gong fu (umělecké) soupravě s čichátky na degustaci vůně.
S radostí u popíjení letošního Alishanu sepsal Hubert Hátle Dobrá čajovna Václavské náměstí
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!