3 netradiční velikonoční recepty! Lahodní beránci a smaragdový cheesecake

Sotva skončily Vánoce, už jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, ale pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující recepty na lahodné velikonoční beránky a smaragdový cheesecake!

 

Velikonoce a smaragdově zelená

Zelená barva k Velikonocům neodmyslitelně patří. O této barvě se říká, že je symbolem jara, naděje i života. A momentálně se o svoje zdraví staráme více než kdy jindy. Naše starost by ale neměla spočívat jen v aktuálním posilování imunity. Přece jen nezdolné pevné zdraví je běh na dlouhou trať. Vše začíná především ve skladbě našeho jídelníčku a staré známé pořekadlo „jsme to, co jíme“ jednoduše platí.

Velkým trendem dnešní doby jsou hlavně nejrůznější superpotraviny, a že je jich na výběr spousta! A jak už bylo řečeno, zelená k Velikonocům neodmyslitelně patří, co takhle zkusit matcha se smaragdovou barvou? „Dodnes je matcha používán jako nápoj pro chvíle psychického zklidnění v hlasitém a chaotickém světě, pomáhá nám soustředit se na sebepoznání a představuje spirituální osvěžení. I my tak máme možnost ochutnat tajnou zbraň samurajů, která možná stojí za moudrostí, silou a klidem těchto japonských válečníků,“ říká Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.

 

NEPEČENÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

 Mnozí si svátky jara bez beránka ani nedovedou představit. Co jej takhle vyzkoušet v RAW verzi, která je plná oříšků, švestek, máku, zkrátka která je lahodná a jen se po ní zapráší? Velikonoční beránek zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodá tu správnou energii! „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká,“ přitakává Stanislav Petříček z bistRAWveg.

 

SUROVINY NA FORMU O VELIKOSTI 29 cm

KORPUS:

180 g kešu ořechů
170 g slunečnicového semínka
110 g sušeného kokosu
3 lžíce sirupu (agáve, čekanka, javorový, …)
2 lžíce roztaveného kakaového másla
špetka mořské soli

1-2 lžíce vody (dle potřeby)

NÁPLŇ

245 g mletého máku
135 g sušených švestek
35 g rozinek
30 g datlí
3 lžíce sirupu (datlový, agáve, javorový, čekankový)

2 ks rozinky (na oči)
1 ks goji (na čumáček)
stužka

Pro lepší stravitelnost, chuť a vstřebatelnost výživových látek ořechy a semínka předem namočíme do vody a následně usušíme při nízké teplotě.
Ovoce používáme natural (nesířené) a jsou-li datle a švestky příliš suché, namočíme je před zpracováním na 30 min. do vody.

POSTUP:

V robotu s „S“ nožem zpracujeme suché suroviny na korpus na sypkou jemnou směs. Přidáme sladidlo a kakaové máslo a promícháme. Dle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody, aby byla směs mírně lepkavá.

205 g směsi odložíme stranou a zbytek vtlačíme do formy beránka s potravinářskou folií, abychom ho později pěkně vyklopili a dáme do lednice chladit.

V mixéru rozmixuje vypeckované datle, švestky a sladidlo a stěrkou přendáme do mísy. Přidáme čerstvě umletý mák a náplň promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Naplníme korpus beránka a uzavřeme ho odloženou směsí na korpus.
Beránka přikryjeme folií a dáme na 4 hodiny ztuhnout do lednice.

Před servírováním beránka vyklopíme z formy, postavíme na talíř, z rozinek a goji vytvoříme oči a čumáček. Okolo krku mu uvážeme mašli.

 

TIP: RAW velikonoční beránek

Už jste měli na Velikonoce RAW beránka? Ochutnejte letos tohoto nepečeného fešáka s makovo-švestkovou náplní. Je plný oříšků, semínek, sušeného ovoce. Mouku, lepek, laktózu, vejce, bílý rafinovaný cukr ani kypřící prášek v něm nenajdete.

Doplňte si váš velikonoční stůl a oslavte krásné svátky jara s raw beránkem, který zaručeně potěší vaše chuťové pohárky, zasytí a dodá Vám tu správnou energii. Bezlepkový, výživný beránek plný bílkovin a zdravých tuků dokonale zasytí.

K dostání: RAWveg přes scuk.cz

 

Velikonoční Matcha Cheesecake

Ingredience

TĚSTO:

  • 200 g matcha sušenek
  • 50 g másla ghí

KRÉM:

  • 2x sýr Goldessa light
  • 1x odtučněný tvaroh
  • 1 bílek (žloutek nepřidáváme kvůli barvě)
  • sladidlo

MATCHA KRÉM:

  • 1 sáček Bio puding s Matcha Tea
  • 5 lžic kokosového oleje
  • 2 g Matcha Tea
  • 100 g sýr Goldessa light

Postup

TĚSTO:

  1. Sušenky nejprve rozemeleme v domácím robotu (nebo v pytlíku válečkem).
  2. Přidáme změklé máslo.
  3. Vypracujeme těsto, které natlačíme do malé formy vyložené pečícím papírem.
  4. Dáme do lednice ztuhnout.

KRÉM:

  1. Sýry, tvaroh a sladidlo společně rozmixujeme v hladký krém.
  2. Přidáme bílek a pořádně zamícháme.
  3. Krémovou směs nalijeme na korpus a pečeme na vodní lázni cca 40 minut na 170 °C (dle vaší zkušenosti s troubou).

MATCHA KRÉM:

  1. Matcha puding uvaříme dle návodu.
  2. Dáme vychladit do lednice.
  3. Poté přidáme Goldessu, kokosový olej a pytlíček Matcha Tea, a tyčovým mixérem rozmixujeme v hladký krém.
  4. Ten naneseme na vychladlý dort a dáme opět do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc.

 

Velikonoční Matchánek ze směsi na pečení

Tradiční beránek v zeleném hávu. Vyzkoušejte tyhle Velikonoce něco nového a neokoukaného – upečte si Velikonočního Matchánka!

Ingredience

  • Matcha Tea směs na pečení
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • 250 g netučného měkkého tvarohu

Postup

  1. Máslo rozehřejeme a smícháme s ostatními ingrediencemi.
  2. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  3. Bránka naplníme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40–45 minut.
  4. Beránka můžeme posypat moučkovým cukrem, polít bílou čokoládou a posypat trochou matcha, nebo dozdobit podle vlastních zvyklostí.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *