ČÍNSKÝ SYMBOL JARA!

Dračí studna – těžko bychom hledali výstižnější čajový symbol pramáti čaje Číny. S utržením prvních jadeitových lístečků pro nás začíná čínský sklizňový rok. Letos se to událo kolem 16. března, o čemž svědčí zprávy od tamních dodavatelů i některých českých dobrodruhů, kteří si mezi svěží keříky zajeli čaj vyrobit sami.

Čaj Dračí studna je brán bezesporu jako nejslavnější čaj Číny a nejkvalitnější čínský čaj celé historie. Patří mimo jiné mezi šest nejvěhlasnějších čajů Číny. Shodou okolností se jedná o produkty východočínské. Do nejvyhledávanější čajové šestice patří Bi luo chun Taihu, Pu tuo Fo, Tai ping hou kui, Lu an gua pian, Huangshan mao feng. A všechny jsou zelené. Na tom je vidět, že po dlouhá staletí Číňané uctívali a vyráběli ve valné většině čaje zelené a čajová kultura se nejvíce rozvíjela ve východních a jihovýchodních provinciích. A to i díky tamní politické a obchodní centralizaci.

Čaj Dračí studna pochází hlavně z Údolí dračí studny nedaleko Západního jezera (Si chu), které leží na okraji města Changčou v provincii Četiang.

Changčou, které je dnes všestranným kosmopolitním městem zažilo velký rozkvět za dynastie Jižních Sungů (1127 – 1279). Jako hlavní sídlo si jej zvolil jeden z prchajících císařových bratrů, který zde upevnil moc poté, kdy byl donucen vyjednávat o míru s dzurčenskými nájezdníky, kteří dobývali říši ze severu. Těm pak musel platit vysoké roční daně včetně čajových odvodů.

Díky dobré politice se městu Changčou dařilo v celém sungském dynastickém období. Do dnešní doby se město stalo symbolem okrasných zahrad, starobylé i moderní architektury, muzeí, hedvábí, obchodu, škol a vzdělanosti. A dle mého názoru se jedná o nejkrásnější město v Číně a jedno z nejkrásnějších v Jihovýchodní Asii.

V čajovnách se již za Sungů hojně scházela krom intelektuálů a umělců rozmanitá mládež, která mimo čaje konzumovala i různá malá jídla a polévky. V čajovnách se také hrálo divadlo a na hudební nástroje, tančilo, chodilo na romantická dostaveníčka.

Do Changčou se dá pohodlně přijet vlakem ze Šanghaje, či Sučou, nebo Pekingu. Poutavá je i cesta lodí po Grand kanálu – oba dva způsoby putování vybízejí k pohodovému popíjení čaje, neboť ve vlaku i na parníku můžete běžně zakoupit čerstvý čaj a horká voda bývá zdarma.

S čajem Dračí studna je možné se setkat v těchto přepisech: Long Jing, Lung Jing, Lung Ching, Lung Ting, Long Tseng, nebo fonetickým přepisem do češtiny (Lunk tink). Vždy se jedná o stejný čaj, ačkoli tyto názvy vedou některé zákazníky k omylu. Rozdílnost je dána tím, že v minulosti byly v rozličných zemích názvy přepisovány do různých jazyků a nikdy nedošlo ke sjednocení.

Long jing se vyznačuje zploštělým lesklým nasládle vonícím listem 1 – 2cm dlouhým, přičemž nejkvalitnější sorty mívají velikost pravidelnou, se snižující se kvalitou bývá listoví nepravidelnější a zvětšuje se podíl zlomků a čajové drti. Špičkový sběr obsahuje toliko pupen plus 1. lístek. Druhý nejlepší sběr jsou pupen a 2 další lístky. Tento se nazývá Que she jian (čche še tien) – Špičky vlaštovčích jazýčků. Následné větší listy pak spadají do levnějších kategorií. Nejluxusnější  čaj se zpracovává výhradně ručně.

Při nákupech pěkně baleného čaje Dračí studna od pouličních prodavaček v turistických oblastech je nutno brát v potaz, že se v naprosté většině jedná o laciné zboží, v Čechách přezdívané Babské ucho.

Technologie výroby Dračí studny je jednoduchá. Po natrhání uzrálých lístků dochází k jejich zavadání na slunci, či v polostínu. Poté se 40 – 50 min praží na velké pánvi wok, která je rozpálena asi na 360°C. Typický plochý tvar listu se získává opatrným třením o stěny. Zkušení dělníci tuto činnost zvládají i bez rukavic. Před vhozením listí do pánve se pánev většinou vymazává čajovým tukem. Ten je vyráběn ze semínek z čajovníkových keřů. Čajový tuk se hodí i na vaření nebo pro výrobu kosmetiky.

Čaj Dračí studna existuje minimálně od 8. století. Byla to doba nejslavnějšího čajového mistra v historii – Lu Ju. Již tehdy jej mistr vychvaloval jako nevšední skvost. Tento čaj nazýval Bílý oblak z vonného háje, což symbolizovalo jeho lehkost a vznešenost. Slavný básník Su Š tento čaj přirovnával ke krásné ženě.

V chrámu nedaleko plantáží každoročně netrpělivě očekával první jarní sklizeň nejlepšího čaje císař Čchien lung. Sbíralo se pro něj z 18-ti nejstarších a nejhodnotnějších keřů. Za dynastie Čching (1636 – 1912) byla Dračí studna povýšena na gong fu cha (kunk fu čcha) – umělecký čaj.

Výrobu zeleného čaje je možné si vyzkoušet přímo v manufakturách, v rámci turistické zábavy v muzeích, v čajových obchodech i starých čajovnách.

Hubert Hátle Dobrá čajovna Václavské náměstí v Praze

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *