Gastro znovu startuje, PES ale drží zataženou ruční brzdou

Minulý čtvrtek, po ukončení lockdownu, otevřely víc než dvě třetiny gastropodniků. Celkové tržby v oboru stouply ze dne na den o 34 procentních bodů. Jak se situace vyvíjí od té doby? Společnost Dotykačka zanalyzovala údaje od pátku do neděle. Počet otevřených provozoven se držel na 69 % (o týden dřív to bylo 39 %). Celkové tržby za pátek a víkend stouply na 64 % oproti 32 % z předchozího týdne. Gastro očividně ožívá, ale na žádné jásání to není. Protiepidemický systém PES u mnoha typů podniků stále drží zataženou ruční brzdu.

Zdroj: Dotykačka Holding (srovnání daných období s únorem 2020)

Po čtvrtku, kdy se souhrnné tržby v gastru vyšplhaly na 80 % hodnot z února, který byl posledním normálním měsícem, jsme napjatě vyhlíželi pátek. Ten bývá nejsilnějším dnem v týdnu z pohledu tržeb i počtu otevřených podniků. Žádný velký posun se ale nekonal, otevřelo jen nepatrně víc zařízení. Páteční tržby sice v porovnání s předchozím dnem vyskočily o 25 %, nicméně za běžných podmínek bývá mezi čtvrtkem a pátkem rozdíl 33 %. Je znát, že omezení systému PES neumožňují noční život, který je právě pro pátek klíčový,“ komentuje Petr Menclík, ředitel společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá přibližně čtvrtina českých gastro zařízení.

Kluby a diskotéky si zatím nepolepšily

Čtvrteční rozvolnění se promítlo do všech gastro segmentů. Nejvýrazněji si polepšily restaurace, kde od čtvrtka podle počtu aktivních pokladen stabilně funguje přibližně 75 % podniků, zatímco ještě minulou středu jich měla otevřeno méně než polovina (47 %). V porovnání s okénkovým prodejem je znát nárůst útraty na jednu objednávku, ale potenciál restartu brzdí omezená otevírací doba i snížení kapacity podniků na polovinu.

Před-covidovému normálu se aktuálně nejvíc blíží segment kaváren a bister, který nejlépe zvládal i celé období lockdownu. Během víkendu se počet otevřených podniků v tomto segmentu dostal pouhých 8 % pod únorová čísla a celkové tržby o víkendu vystoupaly na 86 %. O týden dřív přitom dosahovaly jen 60 % únorových výdělků.

Naopak nejzasaženějším segmentem zůstávají podniky orientované na nožní život, tedy kluby a diskotéky. Převážná většina zůstává nadále zcela zavřená, omezený provoz v uplynulých dnech obnovila jen přibližně jedna pětina z nich. Ani bary a sportbary na tom nejsou výrazně lépe. Zavřených zůstává cca 40 % zařízení.

Podstatný propad je v porovnání s únorem vidět u hospod. „Podle našich údajů jich nyní funguje méně než polovina, zhruba 45 %. Zároveň ale předpokládáme, že konkrétně v tomto segmentu dochází k největšímu zkreslení vlivem vypnutí pokladen kvůli odsunu EET. Zejména u nejmenších podniků si část provozovatelů pokladnu pořídila jen kvůli této povinnosti. To, kolik hospod reálně zkrachovalo a kolik se jich pouze vrátilo k tradiční kasírce, budeme schopni upřesnit až s odstupem několika týdnů,“ uvádí Petr Menclík.

V regionech vede Praha a střední Čechy

Z pohledu regionů dochází k nejúspěšnějšímu restartu gastra v Praze, kde nyní v porovnání s únorem funguje už 84 % podniků. Daří se i ve Středočeském, Libereckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, kde se počty otevřených podniků pohybují v rozmezí 71 až 75 %. V ostatních krajích je v provozu mezi 60 až 70 % gastro zařízení. Jedinou výjimkou je Karlovarský kraj, kde po celou dobu lockdownu fungovalo nejméně podniků a i nyní otevřelo pouhých 55 %.

Pokud jde o tržby, nejvyšších hodnot v porovnání s únorem dosahuje Středočeský kraj (80 %). Na druhém místě je Jihomoravský kraj (73 %) a na třetí pozici Praha (72 %). Zbytek republiky se pak většinou drží v rozmezí 55 až 65 % únorových výdělků.

Zdroj: Dotykačka Holding (srovnání s počty otevřených podniků v únoru 2020)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *