Plzeňský pivovar Proud rozšířil sortiment o speciály a limitované edice v plechovkách

Experimentální plzeňský pivovar Proud zareagoval na zájem zákazníků o piva v plechovkách a uvedl do provozu novou poloautomatickou stáčecí linku na plechovky. Aktuálně do nich plní speciály a limitované edice.

Nová plechovková linka má kapacitu až 450 litrů piva za hodinu. V Proudu na ní stáčejí piva do plechovek o objemu 500 ml. „Výhodou plechovky je její nízká váha, skladnost a rychlé vychlazení. To jsou důvody, které v posledních letech přispěly k rostoucímu zájmu spotřebitelů o tento typ obalu. Další předností hliníku jako materiálu je, že ho lze recyklovat opakovaně prakticky donekonečna a jeho kvalita je přitom vždycky stejná,“ říká ředitel pivovaru Proud Michal Škoda. V současnosti jsou plechovky Proudu tvořeny z cca 60 % recyklátem a cílem minipivovaru je tento podíl do budoucna navyšovat. Celková investice plechovkové linky, jejímž výrobcem je společnost GAI a dodavatelem firma UNIMARCO, dosáhla 2 755 200 Kč.

Pivo v plechovkách doplňuje stávající sortiment pivovaru Proud, který tvoří sudy a lahve. Nová plechovková linka je primárně určena pro stáčení limitovaných edic vyrobených pro speciální akce. „Prvními pivy, která se v Proudu stáčela do plechovek, byly  speciál Ever Flowing Stream uvařený exkluzivně pro letošní ročník festivalu Obscene Extreme, limitka pro plzeňský hasičský sbor k jeho 130. výročí založení a Matylda pro ČD Nostalgie. Ve všech těchto případech je na první pohled patrná také další přidaná hodnota, a to je ta, že plechovka nabízí větší prostor pro kreativitu a design obalu,“ dodává Michal Škoda.

Limitované edice v plechovkách jsou k zakoupení v Pivotéce v Pivovarském muzeu v Plzni a počítá se i s prodejem v e-shopu pivovaru Proud.

O pivovaru Proud

Experimentální pivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil první várku 29. 9. 2020. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – English Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan. Pivovar připravuje různé sezónní speciály, ve spolupráci s dalšími zajímavými partnery experimentuje v rámci limitovaných edic nebo řady barrel-aged, tedy piv stařených v dubových sudech po whisky či víně. Mnohá z těchto piv si již získala nejen četné fanoušky, ale také uznání odborných porot na českých i mezinárodních pivních soutěžích.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *