Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

Nenasycené omega 3 mastné kyseliny si naše tělo neumí vytvořit samo, ale pro naše tělo jsou důležité. Najdeme je kromě jiného právě v rybách. Je všeobecně známo, že národy konzumující hodně ryb, a tedy také omega 3 mastných kyselin, jako Japonci nebo Eskymáci, mají nízký výskyt kardiovaskulárních chorob. A v zemi uprostřed kontinentu, bez moře, je rybí olej ideálním způsobem, jak získat nenasycené omega 3 mastné kyseliny v potřebném množství.

Norská značka Möller’s s více než 160letou tradicí nabízí produkty, které jsou každoročně oceňované za svoji chuť Mezinárodním institutem chuti a kvality v Bruselu (ITQI).  Kromě klasické neochucené varianty nabízí také verze s příchutí citronu či ovoce. Pokud se však obáváte přímé konzumace, můžete oleje použít třeba do salátů nebo smoothies.

„Doba se mění a v moderní kuchyni začínáme používat různé druhy olejů, jako třeba lněný, avokádový nebo dýňový. Rybí olej patří k tomu nejzdravějšímu a lze jej také použít pro přípravu některých jídel. Trend čím dál častějšího využití nejen pro přímou konzumaci ale také pro přípravu moderních a zdravých jídel potvrzují i naši spotřebitelé: právě ochucené oleje jsou jednička v oblibě. Třeba citronový se výborně hodí do salátů nebo polévek, ovocný zase do smoothies,“ vysvětluje produktová manažerka značky Möller´s Tereza Kušková a dodává: „Inspirativní sbírku oblíbených receptů členů týmu společnosti Möller´s najdete třeba pod tímto odkazem„.

Rybí oleje Möller’s obsahují kromě mastných kyselin také vitamíny A, D a E. Ty přispívají k normální činnosti mozku a schopnosti soustředit se, normální činnosti srdce, imunitního systému a k ochranně buněk před oxidativním stresem.

Na trhu již více než 160 let

Norská značka Möller´s je na trhu rybích olejů lídrem. Její historie začala už v roce 1854, kdy lékárník Peter Joachim Möller vyvinul první „lékařský rybí olej“. Používal jen čerstvé suroviny a olej z tresčích jater extrahoval párou. V jeho tradici i dnes Möller´s pokračuje. Olej se vyrábí výhradně z volně žijících arktických tresek lovených udržitelným způsobem v okolí Lofotských ostrovů. Důkazem kvality je třeba pravidelné ocenění za výjimečnou chuť od Mezinárodního institutu chuti a kvality v Bruselu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *