Vánoční recepty inspirované Valašskem

Vánoce jsou obdobím pohody, klidu, štěstí a radosti, které trávíme se svými nejbližšími. Vánoce nás provázejí celým našim životem. Už jako malí píšeme dopis Ježíškovi a jako dospělí se pak tato přání snažíme plnit dětem a všem, které máme rádi. Vánoce to není jenom Štědrý den a večer, a následující svátky. Vánoce začínají už v období první adventní neděle a končí až v lednu na Tři krále a jsou spojeny s dobrým jídlem. Každá rodina se pyšní svými tradičními recepty, které se dědí z generace na generaci, ale je řada těch, kdo rád své pokrmy obohatí a odlehčí. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tipy, jak připravit lehčí verzi štědrovečerní večeře.

Protože bylo v letošním roce až příliš mnoho změn, bude se snažit řada lidí zachovat a řádně si vychutnat všechny tradice spojené s adventem, Štědrým dnem i koncem roku. Tak zvaně se ukotvit v neukotvené době. V letošním roce budou Vánoce trošku jiné, ale přesto si je budeme chtít všichni užít se svými nejbližšími. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila tip na to, jak si připravit bramborový salát a kapra trošku jinak, a přitom se neodklonit od toho, co máme rádi,“ říká Radka Benešová Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Při přípravě těchto receptů jsme použili dva naše výborné jogurty Bílý jogurt z Valašska a Smetanový jogurt z Valašska,“ dodává Radka Benešová.

Bramborový sálat s Bílým jogurtem z Valašska

Suroviny

1 Bílý jogurt z Valašska

1 majonéza

1 lžíce hořčice 

4 kg brambory ve slupce

2 ks cibule

1/2 celeru

4 mrkve

sterilovaný hrášek

4 nakládané okurky

4 vejce natvrdo

2 ks petržele

kari

pepř mletý

sůl

Postup přípravy

Dáme vařit brambory ve slupce a poté necháme zchladit. Mezitím nachystáme všechny ingredience na salát. Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme nadrobno nakrájené vejce a na kostičky nakrájené nakládané okurky. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě do poloměkka. Na drobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá. Hrášek scedíme.  Přidáme Bílý jogurt z Valašska, majonézu, osolíme a opepříme dle chuti. Vše důkladně promícháme, je-li bramborový salát málo pikantní, zakapeme citronovou šťávou.

Kapr v Smetanovém jogurtu z Valašska

Suroviny

1 Smetanový bílý jogurt z Valašska

1 kapr 

špetka soli

strouhanka

rostlinný olej

Postup přípravy

Kapra nakrájíme na porce, vysušíme hadříkem a osolíme. Do misky dáme Smetanový bílý jogurt z Valašska a naporcovaného kapra do něj na 24 hodin naložíme. Druhý den ho vyjmeme a obalíme ve strouhance. Pečeme na oleji.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *