Další limitovaná edice Vinea Kumšt moštu spojuje kromě slovenského a českého moštu také šťávu z moruše černé

Vinea pokračuje v podpoře lokálních vinařů a opět ukazuje, že kvalitní přírodní suroviny jsou pro značku „základ“. Její edice Kumšt moštu přináší další netradiční limitovanou příchuť. Tentokrát spojila hroznový mošt se šťávou z moruše černé, která obsahuje velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek. Moruše také novince dodává osvěžující sladkokyselou chuť. V Česku je dostupná od listopadu v online obchodech Albert a Rohlik.cz v třetinkových plechovkách.

„Vytvořili jsme nápoj ve spolupráci s lokálními vinaři. Hrozny máme ze slovenských vinohradů v Tvrdošovcích a z moravských vinic od Farmy U Tří dubů, které má více než dvacetiletou tradici. I šťáva z moruše černé má svůj původ a zpracování na Slovensku. K nápadu spojit hroznový mošt s moruší nás přivedla obec Pukanec, kde je její největší výskyt ve střední Evropě. V Pukanci se nachází i naučná stezka o moruši, kterou nás inspirativně provedl specialista na moruše, pan Stanislav Stroška,“ představuje letošní limitku senior brand manažerka značky Vinea Oľga Kubíková.

„Jsme rádi, že se právě náš hroznový mošt stal základem letošní limitované edice Vinea Kumšt Moštu. Přístup značky Vinea je pro nás důležitý – líbí se nám, že chtějí spolupracovat s vinaři, kteří pěstují kvalitní hrozny tradičním způsobem a mají odvahu ho mixovat s netradičními příchutěmi,“ říká Michael Kahoun z Farmy u Tří dubů ležící na Znojemsku.

Superpotravina moruše černá – Moruše má k vinné révě blízko. Roste totiž nejčastěji v těsné blízkosti vinic a lidově se jí proto někdy říká viničná jahoda. V poslední době získává na popularitě a ve velké míře se vyskytuje právě na Moravě a ve vinohradnických oblastech Slovenska. „Půda u nás v Pukanci je výjimečná díky popelu z kdysi aktivní sopky Sitno. Proto se u nás moruši daří. Některé stromy už tu jsou i 500 let,“ vysvětluje Stanislav Stroška, specialista na moruše černé. Plody moruše černé jsou nejen chutné, ale zároveň je můžeme bez nadsázky nazvat superpotravinou. Obsahují velké množství vitamínů, antioxidantů a minerálů, díky dostatečnému množství vlákniny podporují trávení a přispívají k posilování imunity. Jejich vitamín C a flavonoidy pomáhají bojovat s chřipkami a nachlazením. Moruše také obsahuje několik látek, které přispívají k ochraně našeho zraku.

Limitovaná editace je k dostání na e-shopech Rohlik.cz a Albert 

Obsahuje 35 % ovocné složky, která je kombinací hroznového moštu a šťávy z moruše černé. Nápoj neobsahuje žádná umělá barviva, aromata, přidaný cukr ani konzervanty, je sycený a letos poprvé dostupný v plechovce o objemu 0,33 l, která nahradila loňskou degustační sadu Vinea Kumšt Moštu ve skleněných lahvích. Vinea Kumšt moštu s moruší černou je dostupná od listopadu 2022 exkluzivně na e-shopech Rohlik.cz a Albert za doporučenou prodejní cenu 34,90,- Kč.

Udržitelnost je pro každodenní chod firmy zásadní 

Pro společnost Kofola, pod jejíž křídla Vinea spadá, je ohleduplnost k přírodě v oblasti surovin, obalů, dopravy či spotřeby energií klíčová. Jejím cílem je mít pod kontrolou původ surovin, potřebných pro výrobu nápojů. Kde to je možné, pěstuje si je sama nebo nakupuje lokálně. Příkladem jsou bylinky do čajů LEROS nebo pramenitých vod Rajec, nebo právě suroviny pro limitované edice Vinea Kumšt moštu. Kofola také aktivně a systematicky podniká kroky k udržení vody v půdě v okolí svých výrobních závodů, iniciuje vznik BIO lokalit pro volný sběr bylin v blízkosti vodních zdrojů nebo za pomoci místních včelařů chová včely u svých vrtů. Velký důraz klade i na opakované využívání a recyklaci svých obalů.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *