Kofola investuje do minerální vody Korunní. Uvedla do provozu novou výrobní linku a její lahve prošly proměnou

Dva roky poté, co se Korunní stala součástí společnosti Kofola, začíná nová éra výroby této známé a oblíbené minerální vody pramenící na úpatí Doupovských hor. Kofola do závodu letos investovala více než 80 milionů korun, které byly určeny na instalaci nové výrobní linky. Proměnou prošly také samotné lahve, které jsou odlehčené, s menšími uzávěry a novým designem. Díky těmto změnám ušetří Kofola jen na této značce přes 240 tun použitého plastového materiálu ročně.

Minerální vodu Korunní získala Kofola do svého portfolia na jaře roku 2020. „Kvalitní česká minerálka nám v portfoliu chyběla. Naším cílem je výrobní závod i značku dlouhodobě rozvíjet a posilovat její postavení na českém i slovenském trhu. A jako s každou naší značkou, i s Korunní chceme jít naproti aktuálním trendům v udržitelnosti,“ komentuje Daniel Buryš, generální ředitel společnosti Kofola ČeskoSlovensko.

Ekologičtější lahve s novým designem šetří nejen materiál, ale i energie

Proměnou prošly lahve minerální vody Korunní, ale i ikonický uzávěr. „U lahví jsme udělali tři změny. Zvýraznili jsme vzhled etiket, sjednotili barvu lahví a uzávěrů a snížili množství použitého plastu,“  říká Karel Teichmann, výrobní ředitel Kofoly ČeskoSlovensko.

„Díky sjednocení barevnosti lahví budou lépe a jednodušeji recyklovatelné. Odlehčením lahve ušetříme více než 200 tun plastu ročně, k dalším desítkám tun přispělo i zmenšení uzávěru lahve. Šlo o těžké rozhodnutí, protože ikonická korunka ke Korunní dlouhá léta patřila. V následujících letech však budeme čelit výzvě Evropské unie v podobě neoddělitelného uzávěru od lahve, takže změna by byla stejně dříve či později nevyhnutelná,“ dodává Karel Teichmann. Tradiční korunka však nezmizela úplně, svou roli stále hraje v tzv. embosu (otisku) na lahvi a na etiketě Korunní.

Inovace ve výrobě jsou součástí dlouhodobé strategie Kofoly

Kofola patří mezi významné výrobce nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Investuje do svých závodů a přichází s moderními technologiemi, díky nimž vyrábí zdravější nápoje. „V Krnově máme paskalizační linku, na které můžeme díky vysokému tlaku ošetřovat šťávy UGO, aniž by se z nich ztratily cenné vitamíny. V Mnichově Hradišti využíváme technologie hotfill, díky níž můžeme sirupy vyrábět bez konzervantů. Stejně tak ochucené vody Rajec plníme v Rajecké Lesné v uzavřeném sterilním okruhu, na tzv. aseptické lince. A to je i případ Korunní, kde jsme letos investovali zhruba 80 milionů korun,“  vysvětluje Daniel Buryš. S ohledem na udržitelné principy zavádí Kofola moderní energeticky úsporné technologie. „Výroba ve Stráži nad Ohří díky tomu nyní probíhá v jednom chráněném okruhu, kde je lahev vyrobena, naplněna i uzavřena. Efektivněji pracujeme se změnou formátů a ušetříme také při sanitacích. Snížily se energetické nároky, a i tím šetříme životní prostředí,“ uzavírá Karel Teichmann, výrobní ředitel Kofoly.

O minerální vodě Korunní

Korunní vyvěrá již více než 140 let v Doupovských horách poblíž obce Stráž nad Ohří v západních Čechách. Geologický profil hor poskytuje minerální vodě Korunní její jedinečné složení. Na své cestě k zemskému podloží se každá kapka důkladně pročistí a obohatí o minerální látky. Jako slabě mineralizovaná voda se zastoupením všech důležitých látek je vhodným základem každodenního pitného režimu. Lze ji koupit jako jemně perlivou nebo neperlivou přírodní variantu, ale také v deseti různých ovocných příchutích. Nejoblíbenější příchutí je mango, následované klasickými citrusovými příchutěmi jako citron a pomeranč. Od jara roku 2020 patří tato značka do portfolia společnosti Kofola ČeskoSlovensko.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *