Lahodná smoothie s rakytníkem z Vysočiny pro energii i detoxikaci

Smoothie je fenomén posledních let. Umožňuje zkonzumovat doporučené množství ovoce a zeleniny, které bychom si jinak dopřávali jen stěží. Málokdo však ví, že do smoothie lze přidávat také rakytník v nejrůznějších formách včetně 100% šťávy šetrně lisované z těchto oranžových plodů.

Rakytník umí smoothie obohatit po stránce chuti i obsahu látek prospěšných zdraví.  Obsahuje mastné kyseliny, které zlepší vstřebávání živin, zejména vitamínů, jež jsou rozpustné v tucích. Na tukovou složku těchto zdravých nápojů se někdy zapomíná, veřejnost je velmi často chápe jako dietní nástroj k udržení zdraví a štíhlé linie, což se na přelomu zimy a jara jistě velmi hodí. Bez přítomnosti tuku se však nemohou živiny dostatečně zužitkovat a odchází nevyužité z organismu pryč. Rakytník je bohatý na omega 3, 6, 7 a 9 mastné kyseliny, takže prospívá také zdraví kardiovaskulární soustavy, pomáhá posilovat obranyschopnost.

Mimo to rakytník smoothie dodává lehce nakyslou svěží chuť, která vás probere ze zimní letargie. Slunce v těchto oranžových peckovicích zaktivovalo řadu biologicky cenných látek, mezi nimi také unikát, jímž se může pochlubit pouze tato rostlina (lat. Hippophae rhamnoides) – je jím hippophein. V organismu se chová jako zdroj serotoninu, resp. amin serotonin. Pomůže tak zatočit s chmurami, špatnou náladou, stresem. Společně s vysokým obsahem vitamínu C a dalších antioxidantů umí při pravidelné konzumaci nejen posílit imunitu, která je přímo závislá na naší psychické kondici, ale také si poradí s únavou, jež se po náročných a na sluneční paprsky ne příliš bohatých zimních měsících často dostavuje.

Jak vybrat rakytníkovou šťávu

Zohlednit je třeba původ rakytníku, z něhož je šťáva získávána. Jedná se totiž o rostlinu, která je schopná prosperovat i v nevhodných podmínkách a znečištěném prostředí. Proto lze doporučit rakytníkové produkty nakupovat u ověřených dodavatelů a výrobců. Neméně důležité je vědět, jak byly plody uchovávány a zpracovány. Pokud totiž prochází nešetrnou pasterizací za vysoké teploty, dochází k rozkladu vitamínu C a některých dalších látek. Ani omega 3 mastným kyselinám nesvědčí zahřívání. „Rakytník pěstujeme na našich pozemcích na Vysočině. Sami jej sklízíme a po sklizni využíváme pro vlastní produkci. Prodlení mezi sklizní a výrobou je minimální. Plody se uchovávají po sklizni zmrazené, což zamezí znehodnocení vitamínů, minerálů a dalších živin. Máme tak pod kontrolou celý proces – od pěstování, přes sklízení, skladování až po výrobu a následný prodej. K pasterizaci 100% rakytníkové šťávy využíváme šetrných postupů, proto se neztrácí ze šťávy důležité živiny. Poznáte to na první pohled podle syté oranžové barvy,“ popisuje Ing. Alena Nováková, předsedkyně představenstva farmy LUKA, a.s.

Po otevření balení je nutné šťávu uchovávat v lednici, kde bez problémů vydrží 10 dní. Možné je skladovat ji také ve sklepě či temné chladné spíži, kde by teplota neměla překročit 6 °C.

Recepty na lahodná smoothie s rakytníkem:

A jak tedy rakytníkovou šťávu do smoothie přidat? V následujících receptech si to společně vyzkoušíme.

Prohřívací smoothie s mrkví, rakytníkem a kořením

4 porce

Ingredience:

  • 2 střední mrkve
  • 2 menší pomeranče nebo 1 větší
  • ½ jablka střední velikosti
  • 200-250 ml vody
  • 100 ml 100% rakytníkové šťávy z LUKA, a.s.
  • 1 čajová lžička strouhaného zázvoru
  • 1 polévková lžíce květového medu
  • ½ čajové lžičky kurkumy

Postup:

Mrkve omyjeme, očistíme, rozkrájíme na dílky a uvaříme v neosolené vodě do měkka. Poté ji necháme vychladnout. Je ideální si mrkev připravit dopředu, aby stihla vystydnout. Pomeranče omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Jablko opláchneme, zbavíme jádřince a nakrájíme. Všechny suroviny vložíme do mixéru či smoothie makeru. Nejprve mixujeme na malé otáčky zhruba 30 vteřin. Poté zvolíme program turbo nebo pulse, má-li mixér tuto funkci, a dalších 10 vteřin mixujeme. Smoothie by mělo být hladké a jemné. Pokud je příliš husté, přidáme ještě přibližně 100 ml vody a znovu mixujeme.

Tip: Pokud chcete ještě zlepšit vstřebávání přidaného koření, doplňte smoothie špetkou pepře. Organismus tak dokáže kurkumu zpracovat s větší efektivitou.

Osvěžující zelené smoothie s rakytníkem

4 porce

Ingredience:

  • 2 hrsti polníčku či špenátu
  • 2 menší banány nebo jeden větší
  • ½ avokáda
  • 1 stvol řapíkatého celeru
  • 200-250 ml vody
  • 100 ml 100% rakytníkové šťávy z LUKA, a.s.

Postup:

Zelené listy propláchneme pod proudem studené vody a zkontrolujeme, aby v nich nebyl plevel nebo tráva. Řapíkatý celer i avokádo omyjeme. Řapík nakrájíme na kousky. Banány oloupeme a nakrájíme. Avokádo podélně rozkrojíme, zbavíme pecky a polévkovou lžicí z něj vydlabeme olejnatou dužinu. Pokud je více změklá, můžeme ji rovnou s ostatními ingrediencemi vložit do mixéru. Pokud nikoli, je vhodné ji ještě pokrájet. Přidáme do mixovací nádoby vodu a rakytníkovou šťávu. Mixujeme nejprve pul minuty na nižší otáčky, poté zrychlíme na ¾ výkonu a pokračujeme dalších 10 vteřin. Pokud by bylo smoothie příliš husté, přidejte 100 ml vody a mixujte ještě 10 vteřin.

Tip: Zelený základ z polníčku či špenátu lze obohatit také o jarní bylinky.  Vyzkoušet můžete například listy pampelišky, popence břečťanovitého, sedmikrásky i s květy, listy česnáčku lékařského, rozrazilu či kopřivy. Odvážní mohou zkusit také medvědí česnek. Nepřehánějte to s nimi, stačí pouze pár lístků nebo snítek. Důležitější, než množství je totiž v případě zelených bylinek z české přírody jejich pravidelná konzumace.

Pokud byste si chtěli dopřát ještě krémovější chuť nápoje, místo vody můžete použít rostlinné mléko – například mandlové, ovesné či z kešu oříšků.

Jak správně smoothie konzumovat:

Smoothie je obecně vhodné podávat do 30 minut po přípravě. Přítomná vláknina na sebe totiž váže další vodu a má tendenci nápoj, ačkoli se jedná fakticky spíše o pokrm, dále zahušťovat. Čím čerstvější je konzumujete, tím více vitamínů dopřejete vašemu tělu. Pokud je nápoj déle vystaven vzduchu, má tendenci oxidovat. Reakcí na tento jev je uvolňování antioxidantů, jejichž biologický potenciál se tím znehodnotí.

Pokud si přejete během dne svačit zdravěji, naučit členy rodiny a děti konzumovat větší množství ovoce a zeleniny chutnou formou, je smoothie zcela ideální volbou. Světová zdravotnická organizace doporučuje denně přijímat nejlépe 400 gramů ovoce a zeleniny. V nových studiích, například Imeprial College London (2017), je ale uváděno, že toto množství je vhodné navýšit až na 800 gramů.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *